Catering dla firm coraz popularniejszy

Wszelkie rodzaje działalności gastronomicznej opartej na zasadzie cateringu zdobywają serca Polaków. Dziś nie jest już niczym wyjątkowym obsługa imprez czy spotkań firmowych świadczona przez wykwalifikowane firmy. Restauracje stacjonarne jak również te, które świadczą usługi stricte cateringowe walczą o klientów. Polscy przedsiębiorcy coraz częściej korzystają z usług firm cateringowych.

Jest to metoda szybka, opłacalna i pozwalająca pozostawić sprawy kulinarne oraz obsługę imprezy w rękach wykonawcy. Ponadto wiele restauracji w dotychczas tradycyjnej formie przekwalifikowuje profil swojej działalności na usługi stricte cateringowe i z impetem promuje się w internecie lub co najmniej łączy z nim usługi stacjonarne.

catering sushi

Na Polskim rynku, a szczególnie w ostatnich 4 latach, króluje catering sushi. Jest to w zasadzie proste, lecz wyrafinowane danie, które podbija serca Polaków. Większość firm oferujących tego rodzaju usługi łączy skutecznie szacunek do tradycji japońskiej i otwartość na wiele nowych smaków. W menu firmy cateringowej często znajdziemy prawdziwe dania tożsame z tymi, jakie moglibyśmy zjeść w samej Japonii. Są to różnego rodzaju zestawy i przystawki, zupy, nigiri, nigiri fusion, hosomaki, futomaki, futomaki special, california maki, gunkan, sashimi i wszelkie sałatki. Sushi jest potrawą japońską złożoną z ryżu gotowanego, który zaprawiony jest ryżowym octem i wielu różnych dodatków. Są to przeważnie surowe owoce, owoce morza, wodorosty nori, kawałki ryb, grzybów i jajek.
Sushi tradycyjne powinno spożywać się palcami, natomiast nie powinno się pozostawiać nadgryzionego kawałka na talerzu. Jednak w naszym kraju potrawę tą najczęściej konsumuje się za pomocą pałeczek. Sushi podawane w restauracji jak również dostarczane przez firmę cateringową powinno być wzbogacone o sos sojowy do namaczania, japoński chrzan wasabi i marynowany imbir. Często do sushi podaje się także zieloną herbatę.

Cieszy fakt, że polskie firmy cateringowe zdobywają rynek, a jeszcze bardziej, że Polacy coraz częściej odchodzą od dan typu fast food (frytek, pizz, hamburgerów) na rzecz bardziej wyszukanych, tradycyjnych i zdrowszych potraw.

Komentarz: