Odporność w kaloriach?

Odpowiednie odżywianie się może uczynić nas zdrowszymi i odporniejszymi na co dzień. Przyjmowana codziennie zgodna z normami ilość kalorii, białka czy witamin uzbroi organizm w siły umożliwiające skuteczniejszą walkę z zarazkami czy osłabieniem wywołanym chorobą. Zdrowie i dieta idą więc w parze. Jeśli spojrzeć na to zagadnienie od drugiej strony można powiedzieć, że niedożywienie może przyczynić się do większej chorowitości. Nie chodzi tu o niedożywienie kojarzące się nam z krajami Afryki, gdzie nieurodzajna ziemia nie jest w stanie wyżywić ludności, ale o niedożywienie wynikające z codziennych zaniedbań, pomimo względnie łatwego dostępu do składników odżywczych. Czy więc odżywiamy się zdrowo? Według niektórych specjalistów ds. żywienia przykładem znaczenia odpowiedniego odżywiania są przypadki długotrwałych i wyniszczających chorób takich, jak nowotwory, choroba Parkinsona, alzheimer, mukowiscydoza. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych można wzmocnić go i tym samym wesprzeć przepisaną kurację. W przypadku osób wracających do zdrowia rehabilitacja może być szybsza – jej okres może się skrócić, gdy odżywiają się one dobrze.

Komentarz: