Espresso
Dzieje kawy są niesamowite. Zalicza się do nich historie sztuki, filozofii, rytuałów, wojen i miłości.
Trzy niedawne wieki dzieii zaświadczają o coraz głębszej zależności, prawie że nierozerwalnej, człowieka z kawą. W rzeczywistości trudno jest stwierdzić kto się pierwszy pojawił na ziemi, człowiek czy kawowiec; niektórzy przyznają, że kawowiec był pierwszy.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że miano “kawa” prawdopodobnie wywodzi się, tak samo jak koniak czy szampan, od określenia miejsca pochodzenia, czyli praojczyzny rośliny kawy, etiopskiej terenu Kaffa.
Odrębna rodzaj etymologii wyrazu “kawa” mówi o jego podłożu w tureckim definicji wina, czyli “qavah” lub “kahve”. Skoro spożywanie alkoholu nieustannie było dla muzułmanów srogo zakazywane, chętnie zajmowali się oni konsumpcji kawy, której oddziaływanie uważali za jednakowo pobudzające jak wino. Po jakimś okresie nazwa wina została przeniesiona na ten popularny czarny napar.
Ze słów “qavah” lub “kahve” powstała zarówno polska określenie “kawa“.
Kawa mieści do dwóch procent kofeiny. Wspólnie z przeciętną filiżanką kawy konsumujemy około stu pięćdziesięciu miligramów tej substancji. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne i w efekcie działa pobudzająco na korę mózgową. napicie się dwóch ewentualnie więcej filiżanek kawy może spowodować skutki takie jak przyspieszenia procesu myślenia, zwiększenia kojarzenia, podniesienia nastroju czy prostszego przyswajania i zapamiętywania liczb, pojęć lub ciągów myślowych.
Kofeina wpływa na smak kawy.
Proces palenia kawy ma na celu obniżenia składu kofeiny. Kawa mocno palona, np. kawa espresso, będzie miała mniej kofeiny od jasne ziarno kawy kolumbijskiej.
Kawy gastronomiczne nieosiągalne są w sprzedaży detalicznej. Charakteryzują się najwyższą gatunkiem , bogatym aromatem i świetnym smakiem.
Espresso ma swój początek z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Był on jednak konstrukcją wspieraną na przepływie pary i wody co zmierzało smakowych zmian ekstraktu. W 1903 roku Bezzera przekazał swój patent Pavoniemu który udoskonalił maszynę i przyznał jej światowy popularność. Nadal jednak mimo drobnych transformacji technicznych problemem pozostawała idea pary która przekształcała smak kawy. Rozwiązał to w 1947 roku Giovani Achille Gaggia który parę zastąpił innym strukturą podgrzewania. Określenie wywaru ma swój początek właśnie z Włoch, i pomimo powszechnym werdyktom nie ma zależności z szybkością przyrządzania, lecz wywodzi się od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny.